במציאות הנוכחית ובפרט בחיים בחברה המודרנית, הרבה מן הזוגות הנשואים שחווים מורכבויות וקשיים ביחסיהם בוחרים לפרק את יחסיהם כך שהמילה גירושין, שבעבר נקשרה עם טאבו חברתי גדול כבר מזמן הפכה שגורה וחלק מהשיח.
גירושין הם למעשה סיומו הפורמלי של קשר נישואים בין שני בני זוג באמצעות אקט משפטי דתי דרך מוסד הרבנות. אצל רוב הזוגות, בטרם הגירושין בני הזוג כבר לא חיים יחדיו ומפסיקים לנהל אורח חיים משותף אך קבלת גט בבית הדין הרבני מהווה חותמת רשמית לסיום מערכת היחסים הזוגית.
גירושין בעולם המערבי
במרבית המדינות המערביות ואף באזורים מפותחים נוספים בעולם, יותר מ-80% מהאוכלוסייה רואים בגירושין כמקובלים חברתית, שזה מצב שונה מבעבר.
בעוד שבעבר גירושין היו אות קלון, כיום הם מהווים חלק מהנורמה. במציאות הנוכחית, נישואין החלו להיתפס כ"חוזה" בין בני הזוג ולא כקודש הקודשים. זאת משום שראשית, החברה המודרנית חותרת לערכי שוויון בין המינים, אינדיבידואליזם ומובילה לשינוי בנורמות הקיימות.
כיום, סביר כי כל אינדיבידואל ישאף לחתור למימוש עצמי ואישי וכאשר הדבר לא מתכנס בתוך מסגרת זוגית, עולה הסבירות לפירוק המשפחה.
בנוסף, היות ונישואים נתפסים כחוזה, ניתן להפסיקו כאשר זה מפסיק לשרת את אחד מהצדדים וכן- ערכי השוויון בין המינים הובילו נשים רבות לסיים מערכות יחסים גם מצדן. ברגע שחל שינוי ערכי בחברה המודרנית, הנורמות בהקשר לגירושין הפכו גמישות יותר כך שיותר פשוט לעשות. יתר על כן, החקיקה הפכה פשוטה יותר. מה זה אומר? בפועל, שפשוט יותר קל להתגרש, התהליך קצר יותר ו"כולם עושים את זה". כיום, אם שני בני זוג מרגישים שהם כבר לא מממשים את האהבה שלהם – לא חלה עליהם החובה לחיות עם אותו אדם לשארית חייהם וכן שלסיר אחד יש מספר מכסים שונים בעולם. הדבר גם מעוגן ספרותית שכן הסיבה השכיחה ביותר ברחבי העולם לגירושין (44%) היא פשוט אי התאמה או התפרקות של הקשר הזוגי.
אחוז הגירושין בעולם המערבי גדל מידי שנה והוא גבוה מן הנתונים על האוכלוסייה הישראלית, אם כי מחקרים שנערכו לאורך השנים מעידים על עלייה מתמדת באחוזי הגירושין גם בישראל. שיעור הגירושין במדינה עומד על למעלה מרבע מכלל הנישואין, משמע- אחד מתוך ארבעה זוגות נשואים עתיד להתגרש.
התגרשנו – מה עכשיו?
פרידה, ובפרט כשמדובר בפירוק מערכת יחסים ממושכת, מלווה הרבה פעמים בתחושות קשות של כאב, תסכול וכישלון. על אף שגירושין בישראל נחשבים שכיחים יחסית- התהליך עצמו מלווה בלחצים, חששות וקשיים.
לקשרים ומארגים חברתיים מסוגים שונים יש תפקיד משמעותי בהסתגלות למצב החדש, בהתמודדות עם הקשיים הפסיכולוגיים הנלווים וכן בקבלת תמיכה בתקופה הקשה. לאחר פרידה רגשית וזוגית, מנגנון שכיח של האדם הינו הרצון לא להיות לבד. על כן, כיצורים חברתיים אנו נוטים להקיף עצמנו במעגלים חברתיים וכן לרצות לחזור למשחק ולהכיר בן או בת זוג פוטנציאליים חדשים.
על פי מחקר שנערך בארצות הברית, מרבית המבוגרים הגרושים (70% מהאוכלוסייה) מוצאים קשרים רומנטיים חדשים בתוך מסגרת זמן של עשור מהפרידה. יתר על כן, כ-85% מהגרושים בארצות הברית מתחתנים בשנית, אם כי הסטטיסטיקות בחברות מערביות אחרות (ביניהן, ישראל) נמוכות יותר. הן בארצות הברית והן ביתר מדינות המערב, מרבית האנשים שמתגרשים בסופו של דבר מנהלים חיים משותפים עם בן/בת זוג או נישאים בשנית.
זוגיות בפרק ב'
מערכות יחסים או זוגיות פרק ב' הן מונח שגור בשיח החברתי היום יומי ומרבית המתגרשים מעוניינים לנהל מערכת יחסים חדשה- בשאיפה, טובה ומוצלחת יותר מזו שנגמרה. ישנם סוגים שונים של מערכות יחסים שניות: יש כאלו שבוחרים לנהל מערכת יחסים רומנטית חדשה, עם או בלי ילדים ממערכת היחסים הקודמת, הן בניהול אורח חיים משותף והן בבתים נפרדים. בנוסף, יש כאלו שבוחרים להינשא בשנית- ולנישואים אלו יש מספר תצורות: כשמדובר בזוג גרוש ללא ילדים, זוג גרוש שלאחד או לשניים מבני הזוג ילדים מנישואים ראשונים וזוג גרוש עם ילדים מנישואים ראשונים אשר בוחרים להקים משפחה משולבת הכוללת גם ילדים משותפים נוספים.
כל הנוצץ זהב?
זוגות רבים בפרק ב' רוצים למסד את אהבתם ונישאים בשנית. החלום לחיי משפחה הרמוניים, אידיליה זוגית, שאיפה לא להיות לבד וכן תקווה לחיים משותפים מוצלחים מביאים רבים לעמוד בשנית מתחת לחופה.
לנישואים שניים ישנם הרבה יתרונות. הרבה שמגיעים לפרק ב' בחייהם ברמה הרומנטית, יודעים להבדיל ולהבחין מה מעשיר את חייהם, מה ממלא אותם, הם מלאי ניסיון חיים אישי וזוגי והן יודעים לאפיין את מה שהם מחפשים בפרטנר אידיאלי וכן לצרכים הכרחיים להצלחת הזוגיות מבחינתם. זאת ועוד, לרוב אנשים מגיעים לפרק ב' כאשר הם שקולים יותר, ריאליים, בוגרים ובעלי סל מיומנויות וכלים לניהול קשר מיטיב.
למרות כל אלו, מחקרים בינלאומיים מצאו כי עתידם של שניים מתוך שלושה נישואים שניים להיכשל. בישראל המצב מעט טוב יותר, אם כי גם אצלנו- שעור הגירושין בנישואין שניים גבוהה משמעותית מזה של נישואים ראשוניים.
על אף שהלוגיקה אומרת כי הנישאים בשנית מגיעים לקשר חכמים יותר, מדויקים יותר ברצונותיהם, בעלי מוכנות לשפר ולמודי ניסיון העבר- הרבה פעמים ההיפך הוא הנכון, שכן נמצא כי זוגות רבים נוטים לשחזר באופן בלתי מודע את בחירותיהם (אשר התבררו כלא מתאימות) גם בבניית הפרק השני.
ניתן להסיק אם כך שלגירושין ישנה השפעה גבוהה על מערכת היחסים הזוגית הבאה שאחריהן. לא רק שהגירושין שעבר הזוג עצמו בעלי השפעה על מערכת היחסים החדשה, מחקרים מעידים גם כי הסיכוי לכישלון של נישואים שניים בקרב זוגות שהוריהם לא חיו יחד, עומד על כ49%. היכרות מוקדמת עם גירושין אם כך מעצבת ומשפיעה על הסיכוי להתגרש ואדרבא- להתגרש בשנית.
הנתונים קצת מלחיצים לא?!
צביקה ואני הגענו לזוגיות הנוכחית שלנו אחרי מערכות יחסים קודמות וגם נישואים קודמים. כך שעבור שנינו, מדובר בזוגיות שניה ואם תוסיפו את הילדים של כל אחד מאיתנו קיבלתם גם משפחה "מורכבת" לתפארת.
עוד בתחילת הדרך הבנו שאם אנחנו רוצים שהפעם יעבוד לנו, אנחנו צריכים להפשיל שרוולים ולעבוד על מערכת היחסים הזו ולו בגלל שיש לנו כבר ניסיון במערכת זוגית ובנישואים.
היום אני מבינה, שזה אחד מהדברים שעזרו לנו להתמודד עם כל מה שהביאה איתו מערכת היחסים החדשה בפרק ב', על ההורות שלנו וגם על המשפחה החדשה שהקמנו ביחד.
ומתוך הניסיון והמקום הזה אני בוחרת לייעץ וללוות זוגות שנמצאים בזוגיות שניה ואילך.
כי אני יודעת שאפשר וכדאי לעשות את זה קצת אחרת ולהיות, ולהנות מהביחד האישי, הזוגי והמשפחתי כמו שאנחנו חולמים ורוצים.
אז אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לעין טובה, אוזן קשבת ויד מכוונת בדרך שלכם, צרו קשר ואני אקח את זה משם.
אוהבת, ליאת.